– Hårberg skole må innløses

Fylkesutvalget er klare i sin tale: Hårberg skole må innløses. Og de vil være med i jakten på pengene. 

De ni politikerne i fylkesutvalget behandlet i dag reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon. Representanter for Ørland kommune var til stede i fylkesutvalget. De benyttet anledningen til å fortelle om hvordan kommunen på best mulig måte kan være et godt vertskap for den nye kampflybasen. De orienterte også om noen utfordringer som kommunen ønsker regionalt og statlig samarbeid for å løse.

I sin høringsuttalelse var fylkesutvalget krystallklare på at Hårberg skole må flyttes på grunn av den nye kampflybasen.

– Støy og redusert trafikksikkerhet er hovedårsakene til at skolen må flyttes, sier Kirsti Leirtrø (Ap) fra Ørland.

Vil stå samlet

Sammen med Ørlands-politiker Torhild Aarbergsbotten (H) fremmet hun forslaget om innløsning på vegne av samtlige partier i utvalget.

Forsvarsbygg har tilbudt Ørland kommune 65 millioner kroner for skolen.

– Det er ikke nok til å bygge en ny skole. Vi i fylkesutvalget ber derfor nå rådmannen samordne et Midt-Norsk initiativ ovenfor både Storting og regjering slik at vi slipper usikkerhet rundt finansiering av Hårberg skole. Det må bevilges mer penger, sier hun.

Dette gjelder også de støyberørte.

– Det er viktig at region og kommune står samlet i kampen for de støyberørte. De trenger et rettferdig og raskt oppgjør, fastslår hun.

Vil bruke Tungaveien

Politikerne i fylkesutvalget er også uenige med Forsvarsbygg som ønsker å benytte fylkesveien 710/245 til anleggstrafikk når den nye basen skal bygges. De mener Tungaveien er et mye bedre alternativ.

«Av hensyn til sikkerheten for både myke trafikanter og annen trafikk, anbefaler Sør-Trøndelag fylkeskommune at «Tungaveien» brukes som anleggstrafikk. Det forutsettes at veien stenges for annen gjennomgående trafikk med unntak av kjøring til eiendommer. Fylkeskommunen forutsetter at Forsvarsbygg i en avtale forplikter seg til å dekke fylkeskommunens merkostnader til ekstra vedlikehold av fylkesveiene i anleggsfasen og istandsetting av fylkesveiene etter anleggsfasen. Avtaleinngåelsen skjer direkte med fylkeskommunen», skriver politikerne i sin høringsuttalelse til Ørland kommune.

Glad for støtten

Samfunnsutvikler Heidi Fossland i Ørland kommune er glad for at politikerne ser utfordringene til de støyberørte og at de vil stå sammen med kommunen i spørsmålet om Hårberg skole.

– Det er også bra de støtter oss i at Tungaveien vil være et tryggere alternativ når det gjelder anleggstrafikken. Vi sa også at vi ønsket oss en partnerskapsavtale med fylkeskommunen, blant annet når det gjelder flytting av fergeleiet, og det fikk vi gode muntlige tilbakemeldinger på, sier Fossland.

I dag fortalte hun og varaordfører Knut Ring (Ap) om det viktige arbeidet med å gjøre Ørland til en god arbeidsplass og et godt sted å bo.

– Først da kan man rekruttere de aller beste hodene til kampflybasen – og ikke minst beholde dem. Det er av nasjonal interesse at det bygges opp høy kompetanse rundt den nye kampflybasen, sier Fossland.

Legg igjen en kommentar